Hospital Vithas Montserrat

Hospital Vithas Montserrat
Cita online

973.266.300

 • Ginecología

  Cesària

 • Què és?

 • Especialista

 • preu

 • Demanar una cita

 • <Veure totes

Cesària

En general, les dones desitgen donar a llum als seus nadons mitjançant un part vaginal i evitar la cesària. Per a la majoria d'elles, el part vaginal és possible, i en gairebé tots els casos, és la millor forma de tenir als seus nadons. No obstant això, en alguns casos el part vaginal no és possible, i la forma més segura de donar a llum és mitjançant una cesària.

 • Cesària: Per què pot ser necessari que un nadó neixi per cesària?

La cesària és el naixement del nadó mitjançant una incisió quirúrgica (tall) a l'abdomen (ventre) i úter (matriu). És per tant diferent del part vaginal, en què el nadó surt per la vagina de la mare.

En ocasions ja es determina durant l'embaràs que serà necessari un part per cesària, programant aquesta cirurgia amb anticipació. També pot passar que es necessiti una cesària d'emergència (no planejada) per una situació sobrevinguda. Altres vegades, els metges decideixen fer una cesària després que la dona ja ha començat amb el treball de part. La realitat és que tots els embarassos són diferents i cada un requereix d'una atenció i cures especials.
Sol ser necessari un part per cesària a les següents situacions:

-El treball de part no progressa.
-El nadó és molt gran per passar de forma segura per la pelvis de la mare.
-El nadó està en una posició que fa dubtar que pugui completar-se un part vaginal segur.
-La mare té sagnat anormal en l'úter.
-El nadó no tolera el treball de part.
-El nadó té un defecte congènit o un problema que requereix un part quirúrgic.
-La placenta obstrueix el coll de l'úter (placenta prèvia).

-La dona té una infecció activa per herpes genital en el moment de començar el treball del part.
-La dona va tenir un resultat positiu en la prova d'anticossos del VIH (SIDA).
-La dona donarà a llum a tres o més nadons. També es recomana fer una cesària en alguns embarassos de bessons.
També és possible que s'hagi de fer una cesària si:
-S'ha fet a la mare una incisió en l'úter prèviament el que faria que el treball de part sigui arriscat (per exemple: diverses cesàries anteriors o algunes miomectomies). Per aquests i altres motius mèdics, el seu metge pot determinar que el part per cesària és l'opció més segura tant per a la mare com per al nadó.

 • Cesària: Què passa durant una cesària?

Abans de començar amb la cesària, s'administra a la mare un medicament per bloquejar el dolor.

En la majoria dels casos en què la dona ha estat en treball de part, aquest medicament es diu epidural i s'injecta en l'espai que envolta la medul·la espinal. Aquesta injecció fa que la dona no senti dolor des de la cintura cap avall. En els casos de cesària programada, en general es fa servir una anestèsia intradural o raquídia. Aquí s'injecta una combinació de medicaments per al dolor i per adormir directament l'àrea al voltant de la medul·la espinal per tal d'insensibilitzar el cos de la mare des de la cintura cap avall.

L'anestèsia intradural és una tècnica molt similar a l'epidural, no s'utilitza catèter i s'administra una única dosi d'anestèsic local.
Tant l'epidural com la intradural afecten la mare només pel que fa a l'habilitat de parar-se, moure o caminar, d'altra banda la mare està conscient encara que no sentirà cap dolor i així podrà veure al seu nadó immediatament. En rares ocasions, s'administra una anestèsia general, en aquest cas la mare no estarà desperta durant el part.

La cesària es realitza en un quiròfan. En general, és un procediment que dura de 30 a 45 minuts, encara que de vegades pot trigar una mica més. Una vegada que l'anestèsia fa efecte, es fa una incisió (tall) a la part baixa de l'abdomen de la mare, es mouen a una banda els músculs abdominals, es fa una altra incisió a l'úter i es treu el nadó. En general, el nadó neix de 5 a 10 minuts després de començar la cirurgia. La dona pot tenir una sensació de tibantor quan neix el nadó, però no sentirà cap dolor.

La placenta es retira a través de la mateixa obertura a l'úter.

Després d'això es tanca la incisió i es porta a la mare a la sala de recuperació durant un temps abans de tornar a traslladar-la a la seva habitació a l'hospital.

 • Cesària: Com és la recuperació?

En general, quan una dona té un part per cesària, ha de romandre a l'hospital durant 2 o 3 dies després de la cirurgia. Allà les infermeres l'ajuden a aixecar-se del llit durant les primeres 12 hores per anar al bany. També li recomanen fer una activitat moderada per ajudar-la a alleujar els gasos, i millorar la circulació i la respiració.
Normalment s'administren a la mare medicaments per al dolor durant una o dues setmanes mentre es recupera de la cesària.

Una vegada que torna a casa, es recomana a la mare que s'asseguri de comptar amb ajuda durant les primeres setmanes. Tenir cura del seu nadó serà la seva activitat més demandant durant el període de recuperació i és convenient que algú li pugui ajudar ja que pot acusar certes molèsties degudes a la intervenció.
Un part per cesària no impedeix que la mare pugui alletar el seu nadó, és més es recomana, ja que la lactància natural ajudarà a l'úter a recobrar la seva grandària normal més ràpidament. Prendre els medicaments que li recepta el seu metge és segur fins i tot mentre alleta el seu nadó.

Després d'una cesària, s'indicarà a la mare que mantingui l'àrea de la incisió neta i seca, i que no s'apliqui cap tipus de loció, ungüents o pols. A poc a poc la mare podrà anar augmentant el seu nivell d'activitat gradualment. Després d'aproximadament 6 setmanes, és probable que ja pugui fer tot el que feia abans de la cirurgia.

 • Després d'una cesària

La cesària és una operació relativament segura. No obstant això, com es tracta d'una cirurgia abdominal important, pot haver complicacions. El teu metge decideix si cal o no fer una cesària després de determinar si els beneficis d'aquest procediment són més grans que els riscos.
Els riscos habituals i controlats que se solen avaluar són, en el cas de la mare:
-Infecció
-Sagnat
-Dany a altres òrgans propers a l'úter, com la bufeta o els intestins.
-Reacció adversa a l'anestèsia
En el cas del nadó, els riscos inclouen els següents:
-Problemes respiratoris, si els pulmons encara no estan prou desenvolupats.
-Laceració (tall) a causa de la cirurgia (això és poc freqüent i, en general, una mica menor).
-Néixer prematurament.

Després de la cesària se li indicarà a la mare que ha d'estar atenta quan torni a casa ja que pot ser necessari que hagi de tornar a l'hospital davant l'aparició d’algun símptoma. Afortunadament aquests problemes es presenten poques vegades o amb poca freqüència i així i les futures mares que siguin assistides a Vithas Hospital Montserrat no han de sentir cap temor ja que compten amb els millors professionals tant abans, com durant i després de la cesària. A més a Vithas Hospital Montserrat els dóna la tranquil·litat de comptar amb un equip de ginecologia i obstetrícia que cobreix les urgències de manera localitzada d’aquesta especialitat les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.

 • Cesària: Parts futurs

Algunes dones que ja han tingut una cesària escolliran aquest mètode de part si tornen a quedar embarassades. Altres intentaran tenir un part vaginal, el que es coneix com a prova de treball de part. El seu metge o un altre professional mèdic poden ajudar-la a determinar quin és el tipus de part més adequat per al seu següent embaràs.

Hi ha certs riscos poc freqüents però greus que poden augmentar amb cada cesària addicional (estan relacionats amb la major quantitat de teixit cicatricial i la fixació anormal de la placenta). Per tant, és important que una dona que planeja tenir més de 2 fills, consideri acuradament tenir un naixement vaginal (VBAC) després de la primera cesària.

Si es detecta un problema mèdic durant l'embaràs i es determina que caldrà fer una cesària, aquesta serà programada, és a dir, es planificarà amb anticipació. La cirurgia es programarà per a una data propera a la data prevista de part. Consultar al metge o un altre professional mèdic durant les primeres etapes de l'embaràs permet determinar amb precisió la data de part, el que ajuda a reduir el risc de donar a llum al nadó abans d'hora. En la majoria dels casos de dones que trien tornar a fer-se una cesària programada, es recomana que planegin fer-la entre les setmanes 39 i 40 de gestació.

De vegades una dona té una cesària programada per a una data determinada, però comença amb el treball de part abans. En general, això no és un problema, sempre que el treball de part no es prolongui massa. Normalment, si es confirma que s'ha iniciat el treball de part i que és segur procedir, els metges faran la cesària abans del planificat.

Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias, a partir de su navegación.
Si continúa navegando, sin cambiar la configuración, consideramos que acepta su uso. Ver nuestra política de cookies.