Hospital Vithas Montserrat

Hospital Vithas Montserrat
Cita online

973.270.088

 • Traumatologia

  Túnel carpià

 • Què és?

 • Especialista

 • preu

 • Demanar una cita

 • <Veure totes

Si sents dolor, formigueig ... a la mà, al braç pot ser que pateixis una alteració del túnel carpià. Soluciona-amb una senzilla intervenció.

La síndrome del túnel carpià és una alteració física que afecta el nervi mitjà al seu pas per la mà

El nervi mitjà controla els moviments dels dits i es troba protegit per un passadís conegut com el túnel carpià. Quan el teixit que l'envolta exerceix compressió sobre aquest nervi, es desenvolupa la síndrome del túnel carpià i la persona afectada comença a sentir dolor, ardor, formigueig i entumiment al palmell, la mà i / o al braç.
Aquesta afecció es produeix per diverses raons, tal com; un túnel del carpià estret, una lesió, seqüeles de fractures o treball repetitiu de la mà, ...
El nervi mitjà és el responsable de la sensibilitat i funcionament de part de la musculatura de la mà, proporciona la sensibilitat i moviment a la "regió palmar" de la mà (palmell de la mà, dit polze, dit índex, dit mig i banda palmar del dit anular).

 • Causes

L'àrea del canell per on el nervi entra a la mà es diu túnel carpià. Aquest túnel normalment és estret, de manera que qualsevol inflamació pot comprimir el nervi i causar dolor, entumiment, formigueig o debilitat, la qual cosa es denomina síndrome del túnel carpià.

Entre les causes més freqüents que provoquen la síndrome del túnel carpià trobem la realització del mateix moviment de la mà i el canell una i altra vegada. De fet, l'ús d'eines manuals que vibrin pot portar a aquesta síndrome. No obstant això, no hi ha bons estudis que demostrin que la síndrome del túnel carpià és causat per escriure en un ordinador, utilitzar un ratolí, tocar un instrument o practicar alguns esports.

La síndrome del túnel carpià passa gairebé sempre en persones de 30 a 60 anys d'edat i és més comú en els homes que en les dones.

Altres factors que poden portar a la síndrome del túnel carpià comprenen:

-Alcoholisme.
-Fractures d'ossos i artritis del canell
-Quist o tumor que creix al canell.
-Infeccions
-Obesitat
-Per retenció de líquids durant l'embaràs o la menopausa.
-Artritis reumatoide

 • Símptomes

-Poca traça de la mà en agafar objectes.
-Entumiment o formigueig en el polze i en els dos o tres dits següents. Entumiment o formigueig al palmell de la mà.
-Dolor que pot irradiar fins al colze.
-Dolor en una o en ambdues mans o nines que augmenta de nit.
-Problemes amb els moviments fins dels dits (coordinació) en una o dues mans.
-Atròfia del múscul per sota del polze (en casos avançats o perllongats)
-Aprehensió feble o dificultat per carregar bosses (és una queixa comuna).
-Debilitat en les dues mans, ja que algunes vegades és bilateral.

 • Proves i exàmens

Durant un examen físic, el metge pot trobar:

-Debilitat en la pressió i subjecció de la mà.
-Signe de Tinell +: quan en donar copets sobre el nervi mitjà a nivell del canell això provoca que es dispari el dolor des del canell fins a la mà.
-Prova d'Phalen +: quan en doblegar el canell completament cap endavant durant 60 segons, això ocasiona una exacerbació del quadre clínic, entumiment, formigueig o debilitat.
-Electromiografia: es la prova fonamental que indica si la conducció del nervi està afectada.
-Radiografies del canell que s'han de fer per descartar altres problemes.
-Ecografies: Amb elles es veu el gruix del nervi, possibles compressions extrínseques a aquest.

 • Tractament pal•liatiu / preventiu

L'ús d'una fèrula a la nit durant algunes setmanes, evitar dormir sobre els canells. Igualment, es recomanen les compreses fredes o calentes.
També hi ha determinats canvis que es poden fer al lloc de treball per reduir la tensió posada sobre el canell:
-Ús de dispositius especials teclats específics, diferents tipus de ratolins per a ordinadors, tapets ergonòmics per al ratolí i gavetes per teclats.
-Revisar la posició en la que et trobes al realitzar les teves activitats laborals. Per exemple, verifica que el teclat està prou baix, de manera que les nines no es doblin cap amunt al teclejar.

Una altra excel•lent recomanació és fer exercicis d'estirament. Aquests exercicis t'ajudaran a desenvolupar els músculs que envolten el nervi mitjà i a disminuir el dolor que acompanya l'afecció. L'exercici específic per a això és l'elecció ideal per al tractament de túnel carpià.

La dieta també és un element determinant en el tractament i prevenció d'aquesta síndrome. És aconsellable una dieta que contingui vitamines, suplements i aliments que ajudin a enfortir el cos i a disminuir el dolor causat per la síndrome del túnel carpià. Això significa menjar més aliments i / o prendre multivitamínics que continguin vitamines B i C, ferro, antioxidants i àcids grassos amb omega 3.

 • Prevenció

Per prevenir la síndrome del Túnel carpià evita o redueix el nombre de moviments repetitius del canell quan sigui possible. Utilitza eines i equips amb un disseny adequat per reduir el risc de lesions al canell.

Les ajudes ergonòmiques, com teclats separats, coixinets per al canell es poden utilitzar per millorar la postura del canell en el teclat. Prendre descansos freqüents quan estiguis realitzant un treball repetitiu i parar sempre si hi ha dolor i / o formigueig.

 • Medicaments

Entre els medicaments utilitzats en el tractament de la síndrome del túnel carpià es troben els antiinflamatoris no esteroides (AINES). Les injeccions de corticosteroides, aplicades a l'àrea del túnel carpià, poden brindar alleujament dels símptomes per un temps. Ha de ser el metge qui et prescrigui el tractament adequat per al teu cas.

 • Cirurgia

L'alliberament del túnel carpià és un procediment quirúrgic que consisteix a obrir el lligament que està exercint compressió sobre el nervi.
La cirurgia és efectiva en la majoria de les ocasions, però depèn del temps durant el qual el nervi ha estat comprimit i de la seva gravetat.
Es realitza sense anestèsia general, habitualment troncular o venosa exclusivament del membre afecte. Es practica una petita incisió a nivell del canell 1,5 / 2 cm.
La cirurgia no necessita ingrés hospitalari, es realitza de forma ambulatòria.
No immobilitza la mà intervinguda, ja que s'ha de exercitar des del primer moment després de la intervenció.

 • Expectatives (pronòstic)

Els símptomes milloren amb el tractament quirúrgic, de forma gairebé immediata, permetent als pacients el descans nocturn ràpidament, millora de la sensibilitat i progressivament la recuperació de la força.

 • Complicacions

Si l'afecció es tracta en forma adequada, normalment no es presenten complicacions. Sense tractament, el nervi pot lesionar causant debilitat permanent, entumiment i formigueig.

Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias, a partir de su navegación.
Si continúa navegando, sin cambiar la configuración, consideramos que acepta su uso. Ver nuestra política de cookies.