Hospital Vithas Montserrat

Hospital Vithas Montserrat
Cita online

973.270.088

 • Traumatologia

  Pròtesi de maluc

 • Què és?

 • Especialista

 • preu

 • Demanar una cita

 • <Veure totes

Pròtesi de maluc

La principal causa de les lesions degeneratives de maluc és l'artrosi. La causa de l'artrosi pot ser deguda a un procés degeneratiu, conegut com artrosi (desgast), o un procés reumàtic o post - traumàtic, després de fractures severes de l'articulació. A conseqüència de la degeneració per l'artrosi es produeix un desgast de l'articulació que provoca dolor i limitació en la mobilitat del maluc i per tant afecta el dia a dia de les persones que el pateixen.

La substitució protètsca de maluc és una de les operacions més reeixides de la unitat de traumatologia de Vithas Lleida amb resultats evidents i immediats: eliminació del dolor i millora de la funció de l'articulació. En decidir implantar-te una pròtesi de maluc, has fet el primer pas cap a la recuperació d'un estil de vida actiu.

Digues adéu al dolor

 • Què és?

El maluc és l'articulació que uneix la cama amb el tronc, a través de la unió fèmur-acetàbul (acetàbul = cavitat de la pelvis on s'articula el cap del fèmur). L'estabilitat de l'articulació ve donada per la càpsula articular, el lligament rodó i la musculatura que l'envolta.

Les cares articulars de fregament entre els ossos es realitzen gràcies a l'existència dels cartílags articulars, que són superfícies llises que esmorteeixen la sobrecàrrega dels ossos que estan en contacte (per la seva elasticitat) i permeten el desplaçament de les superfícies òssies durant el moviment .
En una cirurgia de substitució del maluc, se substitueix el cap gastada de l'os del maluc (fèmur) per una esfera metàl•lica o de ceràmica; la cavitat o acetàbul que conté aquesta cap és també substituïda.


Els acetàbuls que s'insereixen a la pelvis poden ser de dos tipus, cimentats que es fixen a l'os amb ciment ossi o no cimentat. Els no cimentats poden ser implantats a pressió i / o ajudats amb cargols. Es coneixen com pròtesi amb recobriment porós o no cimentades.


L'elecció d'un tipus o un altre depèn de la qualitat de l'os del pacient, de l'edat, de l'existència o no de malalties inflamatòries ...

A la part superior del fèmur s'implanta un plançó dins del canal medul•lar de l'os per poder col•locar sobre ell el cap protèsic que articularà amb l'acetàbul del maluc.

Una vegada que el plançó estigui ben fix, se li acobla la "bola o cap de la pròtesi" que articula amb el cotilo de la pròtesi. També el fill de la pròtesi pot fixar-se amb ciment, o bé a pressió, estant la superfície recoberta per un teixit porós que permet créixer l'os més íntimament unit a ella. Segons cada pacient i cada cas es triarà el component més adequat.

Actualment hi ha multitud de pròtesi de maluc, amb diferents dissenys i materials que permeten ajustar-se millor a les necessitats de cada pacient. Pròtesi de recobriments porosos, recobriments amb hidroxiapatita, parells de fricció del cap femoral / acetàbul que poden ser de metall-polietilè; ceràmica; polietilens de diferents dureses, etc.

 • Els beneficis d'aquesta intervenció són bàsics i fonamentals per a:


-Eliminar El dolor del maluc o reduir-lo molt significativament.
-Un cop eliminat el dolor, poder realitzar una major activitat, permetent enfortir la musculatura i estabilitat en la marxa.

 • La intervenció

Es realitza habitualment amb anestèsia raquídia, la incisió es realitza a la cara llauner-superior de la cuixa. A través d'aquesta incisió s'extreu i substitueix la part danyada. Un cop implantada l'artroplàstia de maluc es tanca la incisió amb grapes o punts.
Després de l'operació, el pacient és traslladat a la sala de recuperació, unitat de cures post-anestèsia, on està totalment vigilat i on se li administren els analgèsics necessaris per prevenir qualsevol dolor.

 • Com preparar-te?

Un cop decidit a realitzar-se la intervenció, al pacient se li realitzen els estudis preoperatoris que han de ser validats pel cirurgià i l'anestesista, que indicarà si hi ha observacions o cures mèdiques addicionals de tenir en compte per minimitzar qualsevol risc mèdic-anestèsic. En la preparació per a l'operació, el pacient ha de seguir en tot moment les instruccions que li hagin donat l'anestesista i el seu cirurgià. Si el pacient pren medicaments, especialment anticoagulants (diluents de la sang per prevenir trombes), haurà de comunicar al seu metge perquè li indiqui la pauta a seguir amb aquests.

 • Com és la recuperació?

Un cop recuperat de l'anestèsia el pacient és traslladat a la seva habitació. És d'esperar que senti una mica de dolor, encara que serà molt lleu gràcies als analgèsics que se li hagin administrat. L'habitual és que a les 24 hores s'iniciïn exercicis actius.
Una vegada que li ensenyin com protegir el maluc, aprendrà les habilitats que requereix per reprendre la seva vida quotidiana. Li ensenyaran a caminar, a seure i a vestir-se.

 • Tornar a caminar

Els pacients que se sotmeten a aquesta intervenció comencen a posar-se dempeus i a caminar a les 24 hores de l'operació, probablement ajudant-se d'un caminador o crosses. Els primers dies no han de preocupar-se ja que comptarà en tot moment amb l'ajuda d'un fisioterapeuta que li ensenyi quant pes pot posar en la seva nova articulació.

A mesura que es recuperen a casa, trobaran que poc a poc van tornant a la seva rutina diària. Si segueixen fent els seus exercicis i es proposen fites de caminar una mica més i més lluny cada dia aviat veuran com els seus esforços han valgut la pena a mesura que aconsegueixen fer més i més activitats físiques.
A l'hospital, hauran practicat com sortir del llit, caminar i fer tasques quotidianes sense posar en perill el seu nou maluc. Per protegir-lo, pensin sempre abans de moure en com ho van a fer.

Augmentin lentament el temps que passen caminant per casa. Han d'exercitar caminant amb passejos programats de forma rutinària diàriament. Una vegada que els faci més fàcil anar d'un costat a un altre, segueixin un programa de caminades. Assegurin-se de caminar recolzant primer el taló, amb la cama estesa, i finalment els dits del peu, movent els dos peus al mateix ritme i donant suport igual pes en tots dos.

 • Seure

Per seure retrocedeixin cap a la cadira fins a tocar la vora del seient amb la part posterior de la cama. Després, recolzant-se en els braços de la cadira, baixin fins al seient. Col•loquin sempre la cama operada cap endavant. Han de seure sempre en seients alts.
Utilitzin cadires amb recolza braços i asseguin-se amb els seus genolls lleugerament més baixes que els seus malucs. No se sentin en cadires o en sofàs baixos o enfonsats.

No creuin les cames, mantinguin els seus genolls, i els seus peus, no separats.

Mantinguin els seus peus recolzats a terra. No girin el peu o cama cap a dins o fora, ja que això força l'articulació del maluc.

No dormin cap per avall i entrin i surtin del llit sempre amb les dues cames juntes.

 • Pujar i baixar escales

Pugin el primer esglaó amb la seva cama no operada, després pugin la cama operada fins que estigui a la mateixa altura que l'altra. En baixar, donin el primer pas amb la cama operada baixant a l'esglaó inferior, després baixin al mateix esglaó la cama no intervinguda.

Utilitzin les mitges de compressió que li van indicar a l'hospital, tot el temps possible, almenys durant les primeres 4 setmanes.

Seieu en un coixí ferm quan viatgeu en automòbil i eviteu seure massa baix. Intenteu no doblegar massa el maluc per pujar o baixar de l'automòbil i procureu entrar i sortir amb les dues cames juntes.

Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias, a partir de su navegación.
Si continúa navegando, sin cambiar la configuración, consideramos que acepta su uso. Ver nuestra política de cookies.