Hospital Vithas Montserrat

Hospital Vithas Montserrat
Cita online

973.270.088

 • Traumatologia

  Lligament creuat anterior LCA

 • Què és?

 • Especialista

 • preu

 • Demanar una cita

 • <Veure totes

Lligament creuat anterior LCA

El LCA és el principal estabilitzador (90%) al desplaçament anterior del genoll, limita la rotació tibial i l'angulació externa i interna del genoll quan està completament estesa.

Dels quatre lligaments més importants del genoll, el lligament creuat anterior és el que es lesiona amb major freqüència.

Un canvi brusc en la direcció del genoll al desaccelerar bruscament, per exemple en caure i donar suport malament l'extremitat després d'un salt, o bé al parar-se bruscament corrent és el que provoca una força d'inèrcia que lesiona el LCA.

Les dones potser tenen una major propensió a lesionar-se el LCA donades les seves característiques anatòmiques: major laxitud articular, pelvis més ampla que condiciona una rotació externa de la tíbia, el lloc on s'allotja el LCA al genoll (escotadura) proporcionalment és menor que en el sexe masculí, etc., però són els homes els que més s’intervenen d'aquesta lesió ja que habitualment practiquen esports més agressius.

 • Estratègies de prevenció


Els programes per prevenir les lesions de l'LCA es basen en augmentar la propiocepció mitjançant l'entrenament de l'equilibri (sobre el pis, sobre tauler rectangular, tauler rodó, tauler rodó i rectangular combinat i tauler multiplans) 20 minuts cada dia durant la pretemporada i tres dies a la setmana durant la temporada de competència; s'ha trobat que aquests programes d'entrenament de la propiocepció poden fer disminuir la incidència de lesions de l'LCA en el futbol; altres programes emfatitzen en la millora de les tècniques de salt incloent camps tous, retrocés sobtat i posició correcta amb salts amunt i avall sense moviments de costat a costat i amb caigudes sobre l'avantpeu en comptes de sobre tota la planta, també això ha disminuït el risc de lesió de l'LCA en situacions sense contacte.

 •  Quin tractament té el trencament del Lligament Creuat Anterior?


El Lligament Creuat Anterior trencat o es desfà com el trenat d'una corda i no es pot curar per si mateix o es parteix en la seva inserció femoral quedant sense funció.


La decisió sobre el tractament més adequat si has patit una lesió de l'LCA depèn de diversos factors: el grau de la lesió, la presència de lesions associades, la teva edat, el teu nivell d'activitat, la teva ocupació, participació esportiva (les teves expectatives) , la freqüència i gravetat dels episodis d'inestabilitat i el teu grau de compromís amb la rehabilitació postoperatòria.

Els objectius del tractament han de ser: prevenir la inestabilitat simptomàtica, restaurar la cinemàtica normal del genoll i prevenir la malaltia articular degenerativa primerenca.

 

 • En què consisteix la cirurgia del Lligament Creuat Anterior?

Aquesta cirurgia es realitza per artroscòpia: mitjançant tres incisions (dues d'1 cm. I una mica més gran per a l'obtenció de la plàstia) practicades al genoll.

El Lligament Creuat Anterior trencat no es pot reparar per sí mateix pel que ha de substituir-se per un empelt (plàstia) obtingut del mateix pacient i del mateix genoll lesionat.

En determinats casos es pot utilitzar empelt de banc d'ossos.

La plàstia obtinguda es col•loca en substitució de l'LCA mitjançant dos túnels que es practiquen, un a la tíbia i un altre al fèmur.

L'empelt implantat (plàstia) adopta gairebé les mateixes característiques d'un lligament a partir del cinquè o sisè mes de la intervenció.

 

 • Quins tipus d'empelt s'utilitzen amb més freqüència?

Principalment els que s'obtenen del mateix genoll intervingut.

-Os-Tendó-os. Obtingut de l'extrem inferior de la ròtula, tendó retolar i tuberositat tibial anterior. Aquesta zona d'on s'obté l'empelt es regenera completament i a l'any mostra les mateixes característiques que presentava anteriorment.

-Semitendinoso I Gracilis. Obtinguts dels tendons de la "pota d'oca". Preparats en forma de llaç quàdruple. La funció que realitzen no s'altera després de la seva recol•lecció.

-Tendó d'Aquil•les; tendó quadricipital.

-Empelt Obtingut de banc d'ossos.

La decisió entre un o altre es basa en múltiples variables específiques per a cada individu.

 

 • Com es fixa l'empelt a l'os?

Transcorren diverses setmanes des que s'implanta l'empelt fins que s'uneix a l'os. Per tant s'ha de fixar a l'os com a mínim fins que s'integri a aquest.


Segons el tipus de pacient i la tècnica emprada s'utilitzen:

- Cargols bioabsorbibles.

- Altres sistemes de fixació. Endobuton

Hom ha de fixar amb una tensió específica i amb el genoll en una determinada posició. Una tensió baixa de l'empelt implantat resulta en un LCA feble i insuficient que probablement precisarà una cirurgia de revisió.

 

 • Com és el postoperatori de la intervenció de l'LCA?

Si et sotmets a aquesta intervenció, se't immobilitzarà l'extremitat intervinguda amb un petit embenat elàstic.
Pots i has de començar a doblegar i estirar el genoll al dia següent de la intervenció.
Pots i has de donar suport a l'extremitat, i en funció de les molèsties i la sensació subjectiva d'inestabilitat, els primers dies pots ajudar-te d'una o dues crosses.

 

 • Quan s'inicia la Rehabilitació?

Els principis de tractament de les lesions agudes de l'LCA són: reduir al mínim possible l'edema i el dolor, restablir l'arc de moviment, recuperar el control i la resistència musculars i protegir el genoll d'una nova lesió. Per a això s'ha d'iniciar precoçment la recuperació de l'arc de moviment, procurant no augmentar el dolor i l'edema.

La fase inflamatòria es resol gradualment en el curs d'una a tres setmanes. Un cop resolta i quan s'ha aconseguit un arc de moviment complet, s'inicia un programa de rehabilitació més intensiu per millorar la resistència muscular.

Al mes pots anar amb bicicleta i fer natació.

Calen 5 o 6 mesos fins que l'empelt implantat adopti gairebé les mateixes característiques d'un lligament pel que no es poden reprendre activitats esportives de contacte (tennis, futbol, esquí, dansa, etc.) fins llavors, sempre que la recuperació muscular sigui òptima.

La rehabilitació és un factor fonamental en la recuperació després de la intervenció de l'LCA. De la força de voluntat i del temps que li dediquis al genoll depèn en gran mesura l'èxit del procés.

Este sitio web utiliza cookies, tanto propias como de terceros, para recopilar información estadística sobre su navegación y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias, a partir de su navegación.
Si continúa navegando, sin cambiar la configuración, consideramos que acepta su uso. Ver nuestra política de cookies.